English translation

De route planning

De route zoals we die rijden wordt tijdens de reis vanzelf gevormd. Het plan is om via het midden Oosten en de Oost-kust van Afrika richting Kaapstad te rijden. Zoals het er nu uitziet reizen we via de Westkust terug naar Nederland. Afhankelijk van de regenseizoenen en ons tempo maken we misschien gebruik van de mogelijkheid om de bus een stukje of helemaal terug te verschepen.

Heenreis: Midden Oosten en Oostkust Afrika

Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije

Dit deel hebben we inmiddels achter de rug. Oost Europa was een verrassing voor ons. De vriendelijke bevolking en het mooie landschap maakten dit deel van de reis veel mooier dan verwacht. Vooral de Karpaten in Roemenie waren letterlijk een hoogtepunt.

Turkije, Syrië en Jordanië

In Turkije zijn we via Istanbul naar Cappadocie gereden. Istanbul ligt aan de Bosporus en vormt zo de poort tussen het Westen en Oosten. Het Westelijke gedeelte van de stad ligt op het Europese continent en het Oostelijke gedeelte op het Aziatische. Vanuit Europa stonden we plotseling in Azië.
Syrië was een authentiek land waar het moderne leven ver weg leek. Vanuit daar reden we door naar Jordanië. In Jordanië kwam de bus zelfs het mulle zand van het verbluffende Wadi Rum door. Natuurlijk konden we de grotten in Petra niet missen.

 

Egypte en Sudan

Vanuit Jordanië namen we de ferry naar Egypte. Hier ging het tempo wat omlaag en reden we via de Westelijke woestijnroute richting Sudan. De grens passeren van Egypte naar Sudan kan alleen per boot. Egypte en Sudan zijn het nog steeds niet eens over de exacte ligging van de grens. Hier namen we de overbevolkte boot naar het gastvrije Sudan. We genoten daar vooral van de woestijn en de vriendelijkste mensen die we ooit zijn tegengekomen.

 

Ethiopië, Kenia, Tanzania, Mozambique, Swaziland en Zuid Afrika

Na de Islamitische landen kwamen we Ethiopie in. Omdat we wat technische problemen hadden zijn we vrij vlot doorgereden naar Addis Abeba.
Vanuit het zuiden van Ethiopie gingen we de grens over naar Kenia. Daar bereden we de "road through hell", het slechtste stuk weg wat je je kunt voorstellen. In de Masai Mara zagen we voor het eerst in ons leven leeuwen van heel dichtbij. Vervolgens reden we langs de kust van Tanzania rechtstreeks Mozambique in. Dit was een behoorlijk modderig avontuur waarbij niet bestaande bruggen en voorstellen om de bus dan maar op houten kano's te vervoeren het niet makkelijker maakten. Desondanks genoten we van onze tijd in de jungle. In Mozambique moesten we een behoorlijk aantal kilometers maken om van het Noorden naar het Zuiden te komen. Via Swaziland kwamen we uiteindelijk Zuid Afrika binnenrijden. Hier stonden we op het Zuidelijkste stukje Afrika, Cape Agulhas. Natuurlijk maakten we ook foto's op de kaap de goede hoop. Strikt genomen begon hier de terugreis.
In Kaapstad waren we voornamelijk bezig met het verkrijgen van visa en groot onderhoud aan de bus.

Terugreis: de Westkust van Afrika

Na ruim 26.000km zijn we op het keerpunt van de reis aangekomen. We rijden via de West-kust van Afrika weer terug naar Nederland. Zoals het plan er nu uitziet rijden we de hele afstand, maar mochten we tijd tekort komen of het gewoon erg naar ons zin hebben ergens, dan verschepen we de bus terug naar Nederland.

Namibie

Na het Zuidelijkste punt in Zuid Afrika reden we naar Namibie. Kwa landschap is dit misschien wel 1 van de mooiste plekken die we gezien hebben. De leegte van de woestijn was adembenemend. Het land is zo dunbevolkt dat we even op adem konden komen na het drukke Kaapstad.

Angola, DRC, Congo, Gabon en Kameroen

Deze landen worden misschien wel het meest uitdagendst van de gehele reis. Wat we gehoord hebben is dat de wegen over het algemeen moeilijk zijn en in het regenseizoen geheel onberijdbaar. We hebben dan ook een planning gemaakt waarbij we proberen het regenseizoen te vermijden. Het tijdsvenster is hierbij vrij krap. Voor iedereen die bezorgd is om ons: We houden de reiadviezen van het ministerie van buitenlandse zaken scherp in de gaten en nemen bij twijfel contact op met de ambssade vooraf. Voor de DRC hebben we bijvoorbeeld besloten om de (enige) veilige route te nemen van Matadi naar Kinshasa.

Nigeria, Benin en Burkina

Nigeria is zo'n plek waar door de politieke situatie geen toerist zich heen begeeft. En dat is zonde want wat is het een mooi land. Wel hebben we onze route zo gekozen dat we de reis zo veilig mogelijk hielden. Na Nigeria reden we Benin in waar we het hele land uitgekamd hebben. We kregen helaas geen visum voor Ghana. Dus gingen we vanuit Benin meteen Burkina Faso in.

Mali, Mauritanie, Westelijk Sahara en Marokko

Wandelen door de Dogon, kamelen en karavanen in Djenne, Voodoo en krokodillen. In Mali was zoveel te zien en te doen. Vooral de relaxte sfeer maakte Mali tot 1 van onze favorieten. Daarna reden we door Mauritanie. Wel vrij vlot want vooral in het Oostelijke deel was men niet zo vriendelijk tegen Westerlingen.
Met Marokko sloten wij ons rondje om Afrika af. Na alle ontberingen in de rest van Afrika was Marokko wel heerlijk luxe. Wat ons vooral bij zal blijven is een prachtig land waar we ondanks dat we er een maand hebben doorgebracht nog wel een maand zouden kunnen doorbrengen.

Spanje, Frankrijk, Belgie en Nederland

We komen eind November weer terug in Nederland. We duimen er dus voor dat het in November in Europa niet zo hard vriest. De bus heeft namelijk bijna geen verwarming en het zou wel eens een koud ritje kunnen worden.