English translation

Angola deel 2

8-6-'11

Luanda het nieuwe Abu Dhabi

Nadat we een paar dagen in het achterland van Angola hebben doorgebracht gaan we op weg naar de hoofdstad. We verwachtten een groot dorp te passeren maar dat pakt een beetje anders uit.
De eerste aanwijzing dat het om een grote stad gaat krijgen we als we muurvast in de file staan. Langs de weg zien we billboards met reclame van de grote namen uit de industrie. Overal wordt er gebouwd aan wegen en aan immense gebouwen. China doet hierbij duidelijk goede zaken. Op elk projectbord staan wel Chinese tekens.
Dan doemt er de grote Jumbo-hypermarche op. We zetten de bus neer en lopen naar binnen. Het assortiment is luxer en uitgebreider dan dat van de Albert Heijn. Als we de prijskaartjes bestuderen en de prijs omrekenen naar euro's lijkt het alsof we ons een nul verrekenen. Maar na 3 keer hetzelfde sommetje te hebben uitgevoerd blijft het resultaat hetzelfde. De zak hondenvoer kost 85 euro en het blokje kaas 75 euro. Verbaasd kijken we om ons heen. Iedereen laadt zijn kar gewoon vol en is niet verbaasd over de prijzen. We hadden al gehoord dat alles in Angola duur was maar dit slaat alles. Het karretje van ons blijft dan ook zeer goed duwbaar want er ligt bijna niks in.
Met de prijzen in ons achterhoofd doen we wat alle reizigers hier doen. We verschijnen aan de poort van de yacht-club. Hier zijn ze zo vriendelijk om de kamperende reizigers die hier af en toe opduiken een plekje te geven. Op de vraag “quanto costa?”, krijgen we het antwoord, nada, niks. Dat valt dan weer mee in deze verder bizar dure stad.
We hebben al een flink aantal dagen geen echte douche meer gezien en voelen ons dan ook flink smoezelig op het glimmende kantoor van de haven. Terwijl we proberen zo min mogelijk bewegingen te maken om zodoende zo min mogelijk geur te verspreiden, geven we een ambassade kopie van onze paspoorten. De dame achter de balie maakt een kopie voor de administratie en dan is er even wat verwarring. Welk van de 2 formulieren is nou ook alweer van onszelf? De dame brengt uitkomst. Fijntjes wijst ze ons erop dat op ons eigen exemplaar een afdruk van een vinger zit. Besmuikt lachen we een beetje, terwijl we ons flink generen.
We zetten de bus neer met uitzicht op de steigers met jachten. Het goedkoopste bootje hier kost waarschijnlijk 20x zoveel als onze bus. Navraag leert ons dat de waarde van sommige van de badkuipen 15 miljoen Euro bedraagt. We stellen onze eerste schatting dus maar een beetje bij en rekenen maar niet eens meer uit hoeveel bussen je daarvan kunt kopen. Op de achtergrond van de boten zien we de skyline van Luanda. Het is ons ondertussen wel duidelijk. Luanda is een stad die met een aantal jaar 1 van de cosmopolitische steden ter wereld kan zijn. Ook dit is Afrika!

Als we enkele dagen later de stad zuidwaarts verlaten zien we echter ook de andere kant van de stad. Vanwege de explosieve groei worden er grote aantallen werkzoekenden van het platteland aangetrokken. Aangezien ze bij aankomst in de stad geen woning hebben zijn ze genoodzaakt met alles wat vindbaar is een droog onderkomen te bouwen. We rijden dan ook langs kilometers lange sloppenwijken. Helaas is dit ook is Afrika!