English translation

Oostenrijk

12-10-'10

Lekkere wijnen uit het Burgenland

De eerste kilometers hebben we inmiddels achter ons liggen. Dinsdagochtend werden we wederom wakker op een rasthof. Maar deze keer in oostenrijk. Om niet te laat aan te komen bij Jeroen en Vivian hadden we ervoor gezorgd dat we dinsdagmorgen nog maar 200km voor de boeg hadden tot aan Neusiedl am See. Familie in Oostenrijk zie je nu eenmaal niet iedere dag dus toen we zagen dat Jeroen en zijn dochter Vivian precies op de route naar Turkije lag konden we deze kans niet laten schieten.
Aangekomen bij de nieuwe woning van Jeroen, de neef van Marlous kwamen we erachter dat hij boven een echte wijnboer woonde. Voor hem was dat inmiddels al normaal. Maar wij vonden dat wel extra leuk. Rond het huis zagen we dan ook allemaal ''wijnattributen''. Tot aan een wijnvat aan toe. Hoewel deze boer niet meer zijn eigen wijn maakte, had hij nog wel een wijnkelder onder zijn huis. Dit klinkt heel mooi, maar in de praktijk was dit nu gewoon een kelder. Dus die hebben we niet eens bekeken. Natuurlijk waren we ook gewoon op familiebezoek en hadden we de bus vol liggen met Nederlands snoep en kadootjes voor Vivian. Het gevolg was dat we 'smiddags onzichtbare thee kregen aangeboden in het nieuwe Hello Kitty serviesje van Vivian. Als je een nichtje zolang niet ziet krijg je de neiging om net als die tantes van vroeger te gaan kraaien ''wat ben je groot geworden'', maar we hebben ons ingehouden. Wel vielen we weer om van verbazing over de talenknobbel van de 5 jarige dame. Met een Nederlandse vader, Slowaakse moeder en een opa en oma in Hongarije sprak/verstond ze alles. Af en toe wenste je zelf dat je nog zo'n talensponsje als zo'n kind kon zijn.

De avond was voor de grote mensen. Jeroen nam ons mee naar een heuriger (oorspronkelijk een wijnboer die je de mogelijkheid geeft om lokale wijnen te proeven) om een hapje te eten en een plaatselijke wijn te drinken. Met de antivries-affaire van de jaren 80 in ons achterhoofd waren we benieuwd. Maar dat viel meer dan mee. Thuis kregen we nog meer bijzondere lokale wijn te proeven, en wat waren ze goed en lekker....
Jeroen onderhield ons die avond door veel te vertellen over de wijnen uit het Burgenland. Na deze proefavond, trokken wij ook de conclusie dat de Oostenrijkse wijn absoluut een topper is. En degene die ooit nog antivries en Oostenrijkse wijn in 1 zin durft te noemen, moet toch echt eens de hedendaagse Oostenrijkse engelenpis (met dank aan Jeroen) gaan proeven.

13-10-'10

Op weg naar Budapest

De bus mochten we voor de nacht parkeren in de schuur tussen de trekkers van de wijnboer. En dat scheelde een hoop koude. Na een warme nacht gingen we dan ook onderweg naar Hongarije. We waren helaas net de grens over toen de motor van de bus besloot dat hij niet meer stationair wilde pruttelen. Vol goede moed begon Gerard langs de snelweg met het probleem te lokaliseren. Het vervolg lees je in het verhaal over Hongarije. (deze wordt later deze week gepost. Goede tijden slechte tijden is er niks bij vergeleken met de cliffhangers die wij hebben! PS Het liep goed af hoor...)