Papierwerk

Tijdens de voorbereidingen kwamen we erachter wat een papierwinkel er bij zo'n reis aan te pas komt. Hier een overzichtje van wat we vooraf al regelen.

Carnet de Passages

Dit is een soort paspoort voor je voertuig. Zonder een Carnet de Passages zou je in veel landen invoerrechten over je auto moeten betalen. Dit stempelboekje dien je bij elke grensovergang in en uit laten stempelen. Het is te koop bij de Duitse ADAC. Vanaf 1 januari is er een wijziging gekomen waardoor het borgbedrag weer ouderwets hoog is geworden voor heel Zuidelijk Afrika. Het is gelukkig ook mogelijk om een bankgarantie te regelen waardoor je geen 5000 euro in Duitsland hoeft te parkeren.

IBM

Internationaal kentekenbewijs. Soms verplicht, maar ook handig als je de orginele papieren niet uit handen wilt geven. Te koop bij de ANWB. Veel reizigers geven aan dit nog nooit gebruikt te hebben omdat men toch altijde Nederlandse papieren wil zien. Een alternatief dat velen gebruiken is erg inventief. Het recept: maak een keurige kleurenkopie van je rijbewijs, lamineer dat met de Aldi lamineermachine, en voila je ''rijbewijs '' voor de corrupte pennenlikker.

Internationaal rijbewijs

Zie IBM. We kopen allebei een internationaal rijbewijs, hoewel dit eigenlijk niet verplicht is in Afrika.

Visaperikelen

Tot en met Syrië hoeven we geen visa aan te schaffen. Voor een hoop visa hadden we eerst in gedachten deze in Nederland aan te vragen. Helaas zijn deze procedures in Europa aanzienlijk langer en lastiger dan dat we ze onderweg aanvragen. De reden hiervoor is dat buitenlandse ambassades in Nederland over het algemeen wel ingesteld zijn op vliegreizigers die met een reisorganisatie reizen maar niet op overlanders. Ambassades in de landen onderweg krijgen dagelijks overlanders die visa aanvragen, waardoor deze procedures veel duidelijker en korter zijn.

Syrië: Voor wat betreft Syrië, in ieder geval tot vorig jaar was het voor Nederlanders mogelijk het visum aan de grens te kopen in tegenstelling tot voor Belgen. We hebben contact gehad met een zeer vriendelijke Belgische campingeigenaresse net over de grens Turkije-Syrië. Zij wist ons te vertellen dat recent bij de volgende grensplaatsen het visum gewoon gekocht kan worden aan de grens. Bab al Hawa, Killis en Kassab.

Jordanië: Ervaring van andere reizigers is dat deze probleemloos bij de grens verkregen kan worden.

Egypte: Theoretisch zou dit aan de grens kunnen. Maar dit hebben we nog niet bevestigd gekregen van andere reizigers. Velen vragen dit visum aan in Jordanië.

Sudan: We hebben contact gehad met een visumbureau. Maar dit visum is gewoon heel lastig aan te vragen in Nederland. Ondanks dat we dit lastige visum heel graag vooraf hadden geregeld moeten we dit dus in Egypte aanvragen.

Ethiopie: Dit visum vragen we ook in Cairo aan. Hier verwachten we geen problemen mee. Eventueel kan deze ook in Khartoum de hoofdstad van Sudan aangevraagd worden.

Resterende landen: Deze kunnen pas onderweg worden geregeld. Zouden we ze in Nederland regelen dan zijn ze bij de grens aangekomen allang niet meer vers genoeg.

Verder

We moeten nog tientallen kopiën maken van onze paspoorten, kentekenbewijzen, etc om overal te kunnen afgeven. En verder moet je in Afrika overal pasfoto's in veelvoud inleveren. We gaan dus nog veel pasfoto's maken. Onze auto(WA)verzekering is alleen geldig in de groene-kaart-landen. Voor de landen waar hij niet geldig is zullen we aan de grens een tijdelijke afsluiten voor het betreffende land.